10 listopada, 2021

Ser Mozzarella w niemieckich sklepach

馃Na 艣wiecie dost臋pnych jest 饾惄饾惃饾惂饾悮饾悵 饾煉饾煄饾煄 r贸偶nych odmian sera.

馃Jednym z nich jest ser Mozzarella, kt贸rego wytwarza si臋 przez metod臋 饾惄饾悮饾惉饾惌饾悮 饾悷饾悽饾惀饾悮饾惌饾悮. Opiera si臋 ona na umiej臋tnym rozci膮ganiu i ugniataniu skrzepu twarogu w gor膮cej wodzie w celu uzyskania g艂adkiej tekstury sera (1).

馃Oryginalny ser Mozzarella – 饾惁饾惃饾惓饾惓饾悮饾惈饾悶饾惀饾惀饾悮 饾悵饾悽 饾悰饾惍饾悷饾悮饾惀饾悮 饾悳饾悮饾惁饾惄饾悮饾惂饾悮, pochodzi z obszaru Kampania (po艂udniowe W艂ochy). Jest on produkowany wed艂ug tradycji w艂oskiej i jest wpisany na list臋 produkt贸w o Chronionej Nazwie Pochodzenia.

馃饾悓饾惀饾悶饾悿饾惃 饾惃饾惏饾悳饾惓饾悶 by艂o pierwotnym surowcem do produkcji sera Mozzarella. W XVI wieku rozpocz臋to u偶ywanie 饾惁饾惀饾悶饾悿饾悮 饾悰饾悮饾惏饾惃饾惀饾悶饾悹饾惃 do produkcji. Obecnie ser Mozzarella zyska艂 tak膮 popularno艣膰 w Europie, 偶e wytwarza si臋 go r贸wnie偶 饾惓 饾惁饾惀饾悶饾悿饾悮 饾悿饾惈饾惃饾惏饾悽饾悶饾悹饾惃.

馃Ser Mozzarella cechuje si臋 mi臋kko艣ci膮, bia艂ym kolorem, jest niedojrza艂y i nadaje si臋 do spo偶ycia kr贸tko po wytworzeniu.

馃W smaku Mozzarella jest 艂agodna, raczej ma艂o s艂ona. Dobrze si臋 rozdrabnia, rozci膮ga i topnieje, dlatego jest cenionym sk艂adnikiem w produkcji w艂oskiej pizzy.

馃Mozzarella cz臋艣ciowo odt艂uszczona (light) cechuje si臋 mniejsz膮 wilgotno艣ci膮 ni偶 tradycyjna Mozzarella. Dzi臋ki temu 艂atwiej si臋 j膮 kroi i jest cz臋艣ciej wykorzystywana do produkcji pizzy.

鉁Jest dobrym 藕r贸d艂em 饾悰饾悽饾悮艂饾悿饾悮, 饾惏饾悮饾惄饾惂饾悽饾悮, 饾悷饾惃饾惉饾悷饾惃饾惈饾惍, 饾悳饾惒饾惂饾悿饾惍 饾悽 饾惉饾悶饾惀饾悶饾惂饾惍.

馃憠Zawiera sporo t艂uszcz贸w nasyconych i sodu.

馃斀Cho膰 ser Mozzarella zawiera niewielkie ilo艣ci 饾惀饾悮饾悿饾惌饾惃饾惓饾惒 i mo偶e by膰 (w umiarze) dobrze tolerowany przez osoby cierpi膮ce na jej nietolerancj臋, mog膮 one si臋gn膮膰 po 饾惉饾悶饾惈 饾悓饾惃饾惓饾惓饾悮饾惈饾悶饾惀饾惀饾悮 饾悰饾悶饾惓 饾惀饾悮饾悿饾惌饾惃饾惓y. Znajdziecie je m.in. w Edece, Rewe i Kauflandzie.

(1) Jana AH. Functional properties of Mozzarella cheese for its end use application. 2017 Nov; 54(12): 3766鈥3778.

Zobacz moje produkty

Zostaw Komentarz

Zapisz si臋 do newslettera i b膮d藕 na bie偶膮co !

Uzyskaj dost臋p do aktualnych i warto艣ciowych porad i przepis贸w dietetycznych