Masz insulinooporność i szukasz pomysłów na potrawy z niskim ładunkiem glikemicznym? Lubisz soczewicę? Mam coś dla Ciebie!
Przepis na rozgrzewającą potrawkę z czerwonej soczewicy z niskim ładunkiem glikemicznym

Posiłek w 20 minut, sycący i rozgrzewający. Idealny na obiad w zimne dni

Przepis na 4 porcje, 1 dostarcza:

Kcal 381 kcal

Białko 20.4

Tłuszcze 14.3

Węglowodany 47.5

Błonnik 9.5

ŁG 10 (niski)
𝐏𝐨𝐭𝐫𝐳𝐞𝐛𝐮𝐣𝐞𝐦𝐲:

Oliwa 2 łyżki (20 g)

Cebula 1 szt (120 g)

Czosnek 2 ząbki (10 g)

Natka pietruszki 1 pęczek (40 g)

Bulion warzywny 3 szklanki (720 g)

Soczewica 13 łyżek (195 g)

Pomidory z puszki 1 opakowanie (240 g)

Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (60 g)

Ser feta 1 opakowanie (150 g)

Limonka 1 sztuka (100 g)

Kolendra świeża 1 pęczek (40 g)

Sól, pieprz, kumin, papryka ostra, papryka słodka
𝐏𝐫𝐳𝐲𝐠𝐨𝐭𝐨𝐰𝐚𝐧𝐢𝐞:

Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Zalewamy gorącym bulionem warzywnym i dodajemy soczewicę. Gotujemy bez przykrycia przez 8 minut.

Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i gotujemy kolejne 8 minut.

Sprawdzamy czy soczewica jest już gotowa, jeśli nie – gotujemy kolejne kilka minut.

Danie podajemy z fetą, z sokiem z limonki i świeżą kolendrą lub natką.
Ps. Jeśli wybierzesz soczewicę o innym kolorze – musisz dostosować czas gotowania. Soczewica czerwona gotuje się najszybciej, zwykle starcza ok. 15 minut. Zieloną gotujemy przez 25 minut, a brązową 40-45 min.

SMACZNEGO!

Więcej przepisów z niskim ładunkiem glikemicznym znajdziesz w moim jadłospisie sklepowym z niskim ŁG na stronie:
https://dietetykniemcy.pl/…/jadlospis-sklepowy-aldi…/

Dla kogo ten produkt będzie odpowiedni


Jadłospis powstał z myślą o osobach zdrowych i odchudzających się, które mają problem z sytością (są ciągle głodne) i z nadmiernym zmęczeniem (szczególnie po posiłku).