18 listopada, 2022

Jak skomponować lunchbox’a?

Wiesz jak skomponować szybki i zdrowy lunchbox na słodko❓

 

Może być zdjęciem przedstawiającym owoc i tekst „Dietetyk Niemcy Luzanna Strzemkowska Słodki lunchbox źródło białka przeciwutleniacze ibłonnik zdrowe tłuszcze”

Warto zadbać o:

✅Źródło białka: może to być jogurt naturalny lub skyr. Jeśli nie jesz nabiału, możesz wybrać alternatywę roślinną. Jeśli nie lubisz smaku naturalnego smaku możesz go urozmaicić np. poprzed dodatek naturalnego aromat, przyprawy (np. kakao, cynamon, anyż, kardamon). Możesz też go zblendować z jakimś owocem. Opcjonalnie można użyć słodzik.

✅Źródło przeciwutleniaczy i błonnika: świetnie sprawdzą się owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki, jagody, jeżyny).

✅Zdrowe tłuszcze: orzechy, pestki, nasiona.

👉Składniki na przykładowy słodki lunchbox:

❣️1 łyżka orzechów pekan 15 g
❣️1 łyżka orzechów włoskich 15 g
❣️1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego lub skyru 250 g
❣️garść mrożonego mango (można też użyć świeże) 70 g
❣️garść borówek 50 g

🧐Skyr zblendowałam z mango. Przełożyłam masę do naczynia. Ułożyłam obok borówki i orzechy.

⬇Makro całości:⬇

Energia: 455 kcal
Węglowodany: 31.9 g
Białko: 32.8 g
Tłuszcze: 24.3 g
Błonnik: 4.8 g
ŁG: 9.5 (niski)
WW: 2.7
WBT: 3.5

Zobacz moje produkty

Zostaw Komentarz

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco !

Uzyskaj dostęp do aktualnych i wartościowych porad i przepisów dietetycznych