Nie wiem jak Ty, ale ja jestem #erytrytolteam
Ok, ksylitol jest bardziej wydajny, bo słodszy – odpowiada w 90% słodkości cukru, a erytrytol w 70% (co również jest spoko wynikiem).
Dla mnie jednak zwycięzcą jest ten drugi.
𝐂𝐳𝐞𝐦𝐮 𝐞𝐫𝐲𝐭𝐫𝐲𝐭𝐨𝐥?
-
prawie zerowa wartość kaloryczna,
-
zerowy indeks glikemiczny (nie zwiększa poziomu glukozy we krwi ani insuliny),
-
może zmniejszać ryzyko próchnicy (poprzez hamowanie rozwoju bakterii próchnicogennych) lepiej niż sorbitol i ksylitol (1,2),
-
może odwrócić akumulację lipidów, stres oksydacyjny i stres retikulum endoplazmatycznego spowodowane przez niealkoholowe stłuszczenie wątroby (3),
-
nasze jelita tolerują go lepiej od innych polioli, ponieważ jest łatwo wchłaniany z jelita cienkiego, nie jest metabolizowany ogólnoustrojowo i wydalany w postaci niezmienionej z moczem (2).
Pssst.. Ostatnio się dowiedziałam od mojej podopiecznej, że jest też w wersji płynnej do kupienia w niemieckim Netto. Więc hejterzy, którzy twierdzą, że erytrytol słabo się rozpuszcza… 🅘🅝 🅨🅞🅤🅡 🅕🅐🅒🅔 🙂
Źródła:
(1) de Cock P. Erythritol Functional Roles in Oral-Systemic Health. Adv Dent Res. 2018;29(1):104-109.
(2) Kõljalg S, Smidt I, Chakrabarti A, Bosscher D, Mändar R. Exploration of singular and synergistic effect of xylitol and erythritol on causative agents of dental caries. Sci Rep. 2020;10(1):6297. Published 2020 Apr 14.
(3) Jin M, Wei Y, Yu H, et al. Erythritol Improves Nonalcoholic Fatty Liver Disease by Activating Nrf2 Antioxidant Capacity [published online ahead of print, 2021 Oct 30]. J Agric Food Chem.